Екоактивистката Грета Тунберг разкритикува днес пътуванията на британския премиер Борис Джонсън с нает от правителството самолет за участие в международната конференция КОП26, организирана в шотландския град Глазгоу, и определи поведението на лидерите в световен мащаб като "лицемерно", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Климатичната криза очевидно не е предизвикана от частни самолети, но е малко лицемерно, че световни лидери, които живеят много близо, например Борис Джонсън, пристигнаха в Глазгоу с частен самолет, докато се опитват да разрешат климатичната криза, заяви Тунберг за АФП.

Джонсън пристигна в Глазгоу директно от срещата на Г-20 в Рим със самолет, нает от британското правителство. Той използва същия самолет, транспортно средство, което е много по-замърсяващо от влака, за да се върне в Лондон. Глазгоу, градът с най-голямо население в Шотландия, е на час път със самолет от британската столица, докато пътуването с влак може да отнеме повече от пет часа.

Така или иначе, това не изпраща правилното послание, изтъкна Тунберг, която пътува с влак от Стокхолм, за да участва на КОП26.

Активистката участва днес в първата училищна стачка за климата в шведската столица след края на международния форум миналия уикенд.