В пламенна и гневна реч шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг упрекна световните лидери за тяхното бездействие срещу климатичните промени, предава Франс прес. Грета говори в началото на срещата на върха за климата, организирана от ООН.

Активистката бе поканена да участва от генералния секретар на ООН.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана", каза Грета с треперещ глас, четейки предварително подготвения текст на речта си. "Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи", допълни тя.

"Но младите започват да разбират вашето предателство", подчерта Грета, която инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят, настояващи за повече действия за ограничаване на емисиите, водещи до глобално затопляне.

"Аз обаче съм от онези, които имат шанс. Хората страдат, умират. Цели екосистеми рухват, ние сме в началото на масово изчезване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за вечен икономически растеж? Как се осмелявате", попита момичето.

Грета, както и в предишните си речи, припомни научните факти, потвърждаващи ускоряването на глобално затопляне на планетата, а после отново отправи упреци към лидерите на срещата на върха.

"Вие ни изоставихте. Но младите започват да разбират вашето предателство. Ако вие решите да ни изоставите, аз ви казвам: ние няма да ви го простим никога. Ние няма да ви оставим да се измъкнете така", каза активистката.

"Светът се събужда и промените настъпват, независимо дали това ви харесва или не", предупреди Грета.

Докато Грета говореше в Ню Йорк, във Вашингтон пък природозащитници организираха протест, за да призоват американските политици да действат в борбата с климатичните промени.

Протестиращите блокираха главни пътни артерии и кръстовища, като на едното място някои от тях се приковаха с вериги към малка яхта, донесена от тях в центъра на кръстовище.