Днес Грета Тунберг, младата шведска активистка срещу климатичните промени, навърши 17 години, но вместо да празнува отиде по навик пред парламента в Стокхолм за своя петъчен протест, съобщи ДПА.

Тя написа в Туитър "Ученическата стачка - 72-а седмица" като публикува и своя снимка, в която държи надпис "Ученическа стачка за климата".

Тунберг организира първата протестна проява сред учениците през август 2018 година. Училищата в шведската столица бяха все още затворени в петък заради коледната ваканция. Миналия месец Грета се завърна в родината си, след като отсъства в продължение на четири месеца и половина.

Докато беше извън страната, Тунберг говори на митинги срещу климатичните промени от Швейцария до Ню Йорк, а наскоро взе думата и на конференцията за климата на ООН в Мадрид.

През месец декември Тунберг беше обявено от списание "Тайм" за личност на годината заради ролята й в организирането на училищни стачки в петъците по всички краища на света срещу промените в климата.

Поради екологични причини Грета не пътува със самолет и осъществи две трансатлантически пътувания през 2019 година, припомня агенцията.