Гривна с форма на тънка лента подава цветен сигнал при твърде силно въздействие на слънчевите лъчи върху кожата. Според създателите на новото устройство – учени от британския университет “Страчклайд” (Strathclyde University), то ще помогне да се предотвратяват много заболявания, свързани с ултравиолетовото излъчване, например катаракта, рак на кожата и еритема.
Тънката гривна е напълнена с “интелектуално мастило”, което става розово, когато нивото на ултравиолетовото излъчване стигне до критични показатели. Тя е подходяща за всички типове кожа и се очаква, при появата й на пазара, нейната цена да е достъпна за всички.
Но същевременно британските специалисти предупреждават, че използването на тази гривна не премахва необходимостта от използването на защитни средства. Според наблюденията на дерматолозите, признаците за загар се проявяват 4-8 часа след пребиваването на отрито , дори при наличието на облекло.
“Активността на то е подвеждаща, а симптомите на изгарянето се проявяват по-късно, но новото изобретение наистина може да предпази кожата от ултравиолетовото увреждане”, смятат създателите на гривната, цитирани от Би Би Си./ "Здраве.bg"