В Сърбия се разгаря скандал, който може да повлияе на предстоящата предизборна кампания в страната, пишат световни медии, цитирани от "Фокус".

Ръководителят на една от регионалните групи за организирана престъпност Велко Беливук, който е арестуван, обяви контактите си с хора, пряко свързани с висшето сръбско ръководство, включително президента Александър Вучич.

Последният категорично отрече това и изрази готовността си да премине тест на детектор на лъжата. Освен това президентът обеща „незабавно да се арестува“ всеки държавен служител, който си сътрудничи с мафията. Опозицията твърди, че Александър Вучич е „главата на сръбската мафия“.

„Когато бъдат установени лица от ръководството на Министерството на вътрешните работи или държавния елит, които са сътрудничили на мафията, те ще бъдат арестувани незабавно“, заяви сръбският президент Александър Вучич във вторник, отговаряйки на въпросите на журналистите относно скандала, който разтърсва Сърбия тези дни.

Всичко започна със сензационно признание по време на разпит в прокуратурата на ръководителя на една от регионалните организирани престъпни групи Велко Беливук, който е арестуван в Белград. 36 -годишният Беливук, известен с прякора Веля Неволя и официално бе лидер на навиячите на футболния клуб „Партизан“, беше арестуван през февруари по подозрение за организиране на няколко убийства.

Копие от протокола от неговия разпит, проведен от прокуратурата в началото на юли, попадна на разположение на сръбската неправителствена организация KRIK, специализирана в разследването на наказателни дела, включително случаи на корупция, и наскоро беше оповестена.

„Реших да разкажа всичко за отношенията си с президента Александър Вучич, вътрешния министър Александър Вулин, брата на президента, неговите приятели и други политици, които са искали да им правя услуги, а сега те се опитват да си измият ръцете и се преструват, че не ни познават“, е заявил, според протокола от разпита, Велко Беливук.

По думите на заподозрения, той е член на пропрезидентската Сръбска прогресивна партия от 2011 г. и е бил в контакт с държавния глава - главно чрез посредници, но се е срещал няколко пъти лично.

Президентът и неговото обкръжение, признава Велко Беливук, са искали от неговата група „да сплашва протестиращите срещу правителството“, както и да повлияе на феновете да не скандират антипрезидентски лозунги по време на футболни мачове. Велко Беливук отрича да е замесен в убийствата.

Президентът на Сърбия почти веднага реагира на сензационните признания на лидера на организираната престъпна група със също толкова сензационно изявление.

„Ако се докаже, че съм се срещал с тях, аз съм готов не само да напусна поста си, но и да приема доживотен затвор“, обяви Александър Вучич, изразявайки готовността си не само да се яви пред компетентните органи, но също така премине тест на детектор на лъжата.

Във вторник президентът отново влезе в задочна полемика с Велко Беливук. Твърдо обещавайки да затвори всички държавни служители, свързани с мафията, той отхвърли информацията, че арестуваният лидер на организираната престъпна група е член на пропрезидентската партия.

Държавният глава обаче веднага направи уговорка: казват, че дори и да е така, това показва Сръбската прогресивна партия в положителна светлина, защото Велко Беливук е арестуван.

Почти цялото ръководство на републиката се изправи в защита на сръбския лидер, дори беше организирано подписването на специална петиция - тя се подписва от държавни служители, заместници, директори на предприятия.

„За опозицията и техните медии дори убийците са добри, ако се противопоставят на Вучич“, заяви премиерът Ана Брнабич в „Туитър“.

Опозицията реагира и на сензационното свидетелство на Велко Беливук.

Най -старата опозиционна партия в републиката, Демократическата партия, публикува изявление, в което директно обвинява президента: „Поради очевидните връзки между режима, фенските групи и престъпниците е ясно, че Александър Вучич е глава на мафията в Сърбия“.

Така скандалът с признанията на лидера на организираната престъпна група заплашва да стане част от предизборната кампания, която скоро ще започне в Сърбия.

В началото на следващата година републиката ще проведе едновременно президентски и парламентарни избори. Александър Вучич възнамерява да поиска преизбиране за нов мандат, а неговата Сръбска прогресивна партия също разчита на победа.

Опозицията най -вероятно ще се опита да предотврати това, като играе, наред с други неща, картата за „връзки между властите и мафията“ - това беше потвърдено от „Комерсант“ и източници, близки до сръбската опозиция.

Сръбски експерти смятат, че въздействието на скандала с признанията на Велко Беливук върху предстоящите избори зависи преди всичко от неговата „продължителност“.

Например Боян Клачар, директор на белградския изследователски център Cesid, казва: „Ако такава информация продължава да се появява чак до изборите, това може да има ефект“.