На тристранната среща в Скопие
Взаимодействието е насочено към икономиката и бъдещето

Зоран Заев покани България в инициативата

Регионалната инициатива за сътрудничество между Сърбия, Албания и Северна Македония, известна досега като „мини-Шенген”, вече ще бъде официално наричана „Отворени Балкани”.

Това бе съобщено на днешният регионален икономически форум в Скопие, на който присъстваха премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич, както и председатели на стопанските камари от региона, и представители на над 300 компании, уточнява "Труд".


Рама, Вучич и Заев (от ляво на дясно) посочиха че с с „Отворени Балкани” започва нова ера в сътрудничеството в региона

Както изтъкнаха Рама, Заев и Вучич с „Отворени Балкани” започва нова ера в сътрудничеството в региона, която ще покаже, че страните от тази част на Европа са способни сами да взимат решения за себе си.

В рамките на форума тримата лидери подписаха Договор за сътрудничество в защитата и спасяването при бедствия и меморандум за разбирателство за облекчаване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани.

Между Сърбия, Албания и Северна Македония няма да има граници от 1 януари 2023 г., като продължава работата по изграждане на единен пазар и достигане на стандартите на „Вишеградската група”.

Взаимодействието в региона ще е насочено по-малко към миналото и повече към икономиката и бъдещето, са казва общата декларация, след подписването в Скопие днес на пакет от документи на Икономическия форум за регионално сътрудничество в Скопие.

БЛИЦ припомня, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че България е добре дошла да се присъедини към инициативата. Според него преговорите с България за намиране на решение по отворените въпроси и преодоляване на ветото за ЕС ще продължат веднага след сформирането на правителство в София.

Започването на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания, бяха блокирани от България преди година, на основания различия в интерпретацията на общата история между двата народа, езиковите и етническите корени, припомнят международните наблюдатели.