Организаторите на международния конкурс "Евровизия" са променили оценките, дадени от членовете на журито от Румъния, като са дали най-висока оценка (12) на Украйна вместо на Молдова. Това съобщи в неделя ръководителят на румънската делегация Юлияна Марчук.
 
„Бяхме изненадани да открием, че гласът на румънското жури не беше взет предвид при изчисляването на крайната оценка, организаторите присъдиха различен набор от точки на участниците във финала от името на журито на нашата страна“, цитира думите й TVR-1. „Уточняваме, че румънското жури реши да даде максимална оценка на представителите на Молдова“, подчерта Марчук.
 
В същото време се посочва, че преди обявяването на резултатите от гласуването журитата на шест държави бяха отстранени от състезанието от Европейския съюз за радио и телевизия въз основа на „неправилна схема за гласуване“. Румъния обаче, според канала, очевидно не се е появила в списъка с шест държави, а членовете на журито не са получили официално известие за подозрения за нарушения по отношение на гласуването във втория полуфинал.
 
В същото време се подчертава, че по време на обявяването на резултатите от преброяването на гласовете на румънското жури водещата Еда Маркус не се появи на екрана.

Вместо това резултатите от гласуването на националното жури на Румъния бяха обявени от представителя на Евровизия в Торино. В този контекст TVR-1 поиска от организаторите на конкурса официално да предоставят конкретните причини, поради които са променили оценката на румънското жури. Освен това се изяснява, че в зависимост от отговора, който ще бъде изпратен на TVR-1, телевизионният канал си запазва правото да предприеме мерки за коригиране на ситуацията.

Оказа се, че Полша, която е най-съпричастната с Украйна заради войната с Русия, също не е дала 12 точки на съседите си. При кого обаче са отишли точките на страната остава мистерия, на която организаторите на „Евровизия“ не отговарят.

След втория полуфинал и финала на конкурса оценките на журито на шест държави бяха отменени поради нарушаване на правилата за гласуване. Така те „наказаха“ Азербайджан, Грузия, Черна гора, Румъния, Сан Марино и Полша.

Съответно гласуването на журито на тези държави беше отменено. По време на излъчването на живо обаче бяха обявени измислени точки от тези държави. Тези резултати са определени независимо от Европейския съюз за радио и телевизия, което е предвидено в правилата на състезанието.

За несъответствие съобщи и обществената телевизия на Грузия, която заяви, че журито им е дало 12 точки във финала на представителите на Украйна. В ефир обаче най-висока оценка от Грузия получи Великобритания, а Украйна – шест точки.

 
На 66-ия конкурс за песен на Евровизия, който се проведе в Торино, украинската група „Оркестър Калуш“ спечели с песента „Стефания“. Второто място зае Великобритания, а третото - Испания.
 
На 25 февруари Европейският съюз за радио и телевизия, който е организатор на ревюто, обяви, че поради събитията в Украйна Русия няма да бъде представена на Евровизия.