Официалните институции рядко си позволяват да се шегуват с гражданите на 1 април и затова си има разумни причини. Представителството на Европейската комисия (ЕК) в Атина обаче счупи този стереотип, като обяви на гърците, че страната им ще бъде санкционирана заради смяната на стрелките в събота срещу неделя.

Вчера от гръцкия офис на ЕК обявиха, че ЕС налага глоба на гръцката държава, тъй като е въвела лятното часово време въпреки решението на евроинституциите и за всеки час след 3.00 ч. на 31 март Гърция ще плаща 17,650 евро глоба докато не върне часовниците с час назад. 

БЛИЦ припомня, че в действителност миналата седмица Европейският парламент (ЕП) прие предложението на Брюксел за отмяна на практиката „местене на стрелките два пъти в годината“, одобрено от 80% от европейците в допитване, но отложи изпълнението му за 2021 г.

Медията ни уточнява, че и България мина към лятното часове време в 3.00 часа на 31 март.

Няколко часа след публикуването на „първоаприлската новина“ от представителството на ЕК в Атина разкриха, че тя не е вярна и, че целта й е била да изостри вниманието на обществото към фалшивите новини.

„По този начин искаме да подчертаем необходимостта всички граждани да бъдат предпазливи срещу феномена на фалшивите новини и дезинформацията, особено преди обществения дебат за бъдещето на Европа в навечерието на изборите за нов Европейски парламент“, съобщиха от офиса на ЕК. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!