Корабите останаха на док в пристанищата, а железопътните превози бяха спрени в сряда в Гърция заради стачка на работещите в транспортния сектор с искане за по-високи заплати. Шофьорите на автобуси и таксита също участват в стачката, което доведе до задръствания в центъра на Атина, тъй като хората тръгнаха на работа с личните си автомобили, съобщава в. „Катимерини“.

Най-големият профсъюз в частния сектор – Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), обяви днес 24-часова стачка с искания за по-високи заплати, защита на семействата с ниски и средни доходи и наемане на повече персонал за покриване на основните нужди на транспортната система, съобщава АНА-МПА. 

Минималната брутна заплата в Гърция бе повишена този месец с 6,4 процента до 830 евро, което е четвъртото подобно увеличение за последните пет години, припомня „Катимерини“. Работниците обаче твърдят, че увеличението на заплатите им е недостатъчно, за да се справят с нарастващите разходи за живот, предаде БТА.

"Посланието е ясно. Работниците не могат да вържат двата края със заплати на дъното и цени до небето“, заявиха от Общата конфедерация на труда, която представлява около 2,5 милиона трудещи се.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис, което спечели преизбиране през юни миналата година, обеща да увеличи минималната работна заплата на 950 евро до 2027 г., когато ще приключи мандатът му. Плановете на правителството са средната заплата да нарасне с 25 процента до 1500 евро за същия период. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук