Целият гръцки флот е мобилизиран в Егейско море за учения с Франция след безкрайните заплахи от Турция, че гръцките острови могат да бъдат нападнати, пише "Грийк сити таймс".

Военен източник каза, че учението има за цел да осигури "висока готовност". Всички основни части на гръцкия флот сега са в Егейско море.

Фрегати, подводници, ракетни катери, хеликоптери и бойни самолети, включително изтребители Rafale, са в пълна формация и разгръщане, заредени с всичките си оръжейни системи.

Фокусът на ученията са противовъздушна война, борба с подводници и надводна война.

За първи път гръцките Rafales, 6-те бойни самолета, които наскоро се присъединиха към военните ескадрили и преминаха първия етап на оценка от тактическия въздушен щаб, ще участват в гръцко учение в Егейско море.

Сега във Въоръжените сили освен доктрината за "хладнокръвие и трезвеност" преобладава и "готовност и решителност".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подценил Гърция и е надценил собствените си сили и търси ескалация, пише гръцката медия.

Това, което вероятно не знае обаче, е, че Гърция е добра не само на думи, но и на дела. Гръцките въоръжени сили сега се подготвят за всякакви сценарии, дори и за горещ епизод, ако Турция предизвика такъв.

По-рано този месец Ердоган призова Гърция да спре да "милитаризира" гръцките острови, съседни на Турция, и предупреди, че турските военни сили могат да дойдат "през нощта".

"Можем да дойдем внезапно, посред нощ..., ако вие, гърците, стигнете твърде далеч, тогава цената ще бъде висока", каза Ердоган в изявление, възприето от Атина като сериозна ескалация.

Според гръцкото министерство на отбраната Турция е увеличила нарушенията на въздушното пространство на Гърция, особено чрез използване на дронове като Βayraktar, които се използват и в Украйна.

Поне половината от нарушенията на гръцкото въздушно пространство през 2022 г. включват дронове.

Коментирайки изявлението на Ердоган, Ангелос Сиригос, депутат от управляващата партия Нова демокрация и професор по международна политика, каза, че изявлението "ще дойдем внезапно през нощта" се отнася до турската инвазия в Кипър през 1974 г.

"Никой друг лидер не се движи с такова темпо на заплахи в продължение на толкова много седмици ... Посланието на Ердоган беше "обърнете внимание, защото сме готови", каза Сиригос.

Официално гръцкото външно министерство заяви, че няма да се подчини на агресивната реторика на Анкара и даде да се разбере, че ще бъдат информирани съответно съюзниците в ЕС и НАТО.

Турският президент обвини Гърция, че укрива терористи в лагер в Лаврио, град в югоизточната част на Атика, като същевременно твърди, че оръжията в Западна Тракия и островите не означават нищо за Анкара.

"Терористите са защитени в почти всяка страна в Европа, особено в гръцкия лагер в Лаврио", каза турският президент, отбелязвайки, че терористите са заплаха за мира и сигурността на западните страни, които защитават терористичните групи."

"Очакваме всички държави, особено съседните, да предприемат подходящи мерки срещу терористичните организации", добави Ердоган.

Продължавайки за Гърция, той каза, че "знаем много добре намеренията на тези, които я мотивират (Гърция)", като същевременно каза, че "оръжията, които се натрупват в Западна Тракия и островите, не означават нищо за нас. Нашата сила е далеч над тях."

В същото време Ердоган заплаши, че "подкрепата от Америка няма да ви спаси".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук