Гърция разпредели по цветове страните, относно епидемиологичната и рискова обстановка относно коронавирус. България попада в „зеления“ списък като безопасна страна и малко заболели, пише "Български новини".

По-специално подготвени са специални наръчници за класифициране на районите въз основа на случаите и жертви в конкретните стррани и тези данни ще бъдат поставени на карта в оперативния център на Генералния секретариат за гражданска защита, където страните ще бъдат обозначени като „червени“, „оранжеви“, „зелени“ и „жълти“, в зависимост от епидемиологичните данни.

В петък Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), официален орган на ЕС, пусна „черния списък“ на летищата, разположени в 34 държави с високи нива за предаване на коронавирус.

Списъкът, който ще се актуализира често и ще бъде ръководство за полети и туризъм, е създаден въз основа на научни данни от СЗО и други здравни институти.

В „черния списък“ са:

Белгия
Франция


Германия
Италия
Холандия
Полша
Португалия
Испания
Швеция
Великобритания

Докладът на EASA за полетите има отделен раздел за страни извън ЕС. „Черният списък“ за трети страни включва:

Бразилия
Доминиканска република,
САЩ
Обединени арабски емирства
Япония
Индия
Индонезия
Иран
Еквадор
Канада
Катар
Колумбия
Кувейт
Беларус
Мексико
Бангладеш
Украйна
Пакистан
Перу
Русия
Саудитска Арабия
Сингапур
Турция
Чили

19-те „зелени“ страни, които ще изпращат посетители в Гърция:

Конкретно за Гърция се изчислява, че около 20 държави ще получат „билет“ за изпращане на туристи, по въздух или по шосе.

Според информация, първите държави, които изпращат посетители в Гърция, са: Кипър, Израел, Китай, Япония, Австралия, Норвегия, Дания, Австрия, България, Сърбия, Румъния, Албания, Северна Македония, Северна Македония, Хърватия, Полша, Унгария, Словакия и Чешката република.

Припомняме, че Европейската агенция за авиационна безопасност публикува цялостно ръководство за полети, в което освен всичко друго се изяснява на кого ще бъде забранено да пътуват и се изброяват всички строги правила за летищата и самолетите.