Високите цени на дребно и повишените международни цени на кафето принудиха гръцкото правителство не само да удължи намалението на ставката на данъка върху добавената стойност до 13%, но и да го направи постоянно, съобщава вестник „Катимерини“.

В същото време, с цел да подкрепи уязвимите домакинства, правителството реши да наложи временна солидарна вноска от 33% на рафинериите въз основа на свръхпечалбите от предходната данъчна година, от която се надява да събере около 300 млн. евро.

Миналата година свръхпечалбите на рафинериите също бяха обложени с данък, като към държавната хазна бяха добавени около 340 млн. евро.

Според плановете данъкът ще се изчислява въз основа на свръхпечалбите за данъчната 2023 г., както е определено в регламента - т.е. 33% от облагаемите печалби за 2023 г., които надвишават 20% от средните резултати за годините от 2018 до 2021.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред Real FM: „Мисля, че това е справедливо решение, защото наистина нашите рафинерии реализираха много високи печалби в сравнение с историческите си приходи в резултат на промените, направени на международния петролен пазар".

"И тъй като ще чуем различни аргументи от опозицията, която твърдеше, че трябва да наложим данък в размер на 90%, ние искахме справедливо облагане и на корпоративните печалби. Ние не конфискуваме бизнес собственост и не наказваме здравословното предприемачество“, допълни Мицотакис, цитиран от Tribune.

Изчислен на базата на свръхпечалбата за 2023 г., данъкът от 33% ще бъде установен в рамките на 2024 г. и ще бъде отразен в декларациите на дружествата за тази година.

Министърът на икономиката и финансите Костис Хадзидакис обяви, че средствата ще бъдат използвани основно за подпомагане на пенсионерите през декември, които поради лични различия не се възползват от новото увеличение на пенсиите от 1 януари, както и за укрепване на кредитите по програмата за публични инвестиции.

Според правителствени източници по-голямата част от сумата ще бъде насочена към пенсионерите, хората с увреждания и други уязвими групи. В министерството започват да правят проучване, за да разберат колко са пенсионерите, които няма да имат увеличение на пенсиите си от януари догодина.