Южната ни съседка Гърция подготвя програма аналогична на българската за предоставяне на ваучери за безплатна почивка. За целта се подготвя мащабна рекламна кампания за стимулиране на социалния туризъм - ще бъдат осигурени поне по 4 нощувки, а бенефициентите ще бъдат 250 000 души, съобщава в. „Катимерини”, цитиран от Монитор.

Мярката е част от плана на правителството за рестартиране на туризма, който ще се развива на два фронта, е обявил гръцкият министър на туризма Хари Теохарис. Първият е вътрешният, а вторият се отнася до отварянето на границите и привличането на посетители от чужбина.

Планът на Министерството на туризма се фокусира върху стимулирането на социалния туризъм, утроявайки три пъти финансирането му.


Ще се проведе целенасочена рекламна кампания, като се поставя акцент върху програмата „Туризъм за всички”.

Тя има за цел да засили ликвидността на индустрията и да стимулира търсенето. Бюджетът й е  30 млн. евро и обхваща хотели и туристически бюра.

На 1 юни целогодишните хотели, къмпинги и лагерите ще подновят работата си. Две седмици по-късно (15 юни) ще отворят и сезонните хотели, които да посрещат чуждестранните посетители.

Вторият фронт е свързан с рестарта на туристическата индустрия, свързана с пристигането на посетители от чужбина. Теохарис обяви, че от 1 юли ще бъдат възобновени полетите до всички летища в страната.

От посетителите на Гърция няма да се изисква предварително да се подлагат на тест за COVID-19. Изискването за 14-дневна карантина също отпада, но на гостите на страната ще им бъдат правени тестове на място, ако е необходимо.

Туристите от Германия, България и други страни от Балканите, та чак до Прибалтика ще са основните посетители на Гърция през предстоящия летен сезон.

В хотелите ще бъде назначен лекар сътрудник, който да дава оценка за случаите при всяко настаняване. В същото време всяко помещение (стая) ще има координатор, поддържащ постоянна връзка с лекаря, за може възникналите случаи да се „управляват” лесно и при нужда да се осъществи връзка с Гражданска защита.

Друг предлаган вариант е въпросният лекар да се грижи за специализираните стаи (изолатори) и при нужда да осигурява трансфер до болничните заведения.

За малките островни дестинации са разработени отделни бизнес планове като така ще се осигурят допълни 600 легла за болни от коронавирус, които да бъдат използвани при нужда.