"Гърция прие допълнителни ограничителни мерки, насочени срещу разпространението на коронавируса", съобщи заместник-министърът по гражданска отбрана Никос Хардаляс, цитиран от БГНЕС.

Те включват ограничено работно време на заведенията за обществено хранене, кафенетата и нощните клубове в по-голямата част на Гърция, включително столицата Атина. Позволено е на обществени мероприятия да се събират до 50 човека в областите с голям брой положителни случаи на коронавирус.

В област Атика, както и на околните острови, заведенията трябва да бъдат затворени от полунощ до 7:00 часа сутринта. На една маса се разрешава да седнат най-много четири човека, а освен това е забранено събирането на повече от девет души.

В областите Източна Македония, Тракия и Атика, в градовете Солун, Лариса, Волос, Катерини и на островите Корфу, Крит, Миконос, Парос, Санторини, Родос, Антипарос, Закинтос и Кос е разрешено да присъствието на до 50 човека на обществени прояви.

Задължително е носенето на маска не само в затворени помещение и на открито, ако не може да се спазва дистанция, но и в помещения с много хора, каквито са казармите и бежанските лагери.

Препоръчително е лицата, които се връщат от отпуск от места с голям брой заразени, да носят маска в продължение на една седмица. Във връзка с утрешния църковен празник Голяма Богородица властите призоваха към църквите да спазват установените мерки.

Новите мерки ще бъдат в сила до 24 август, а причината е, че последните епидемиологични данни показват разпространение на вируса в определени туристически дестинации.