Военноморските сили на Гърция бяха поставени в състояние на повишена бойна готовност в четвъртък, в отговор на “провокативните действия” на турската флота в Егейско море и Източното Средиземноморие, предаде АФП, позовавайки се на осведомен източник от гръцкото министерство на отбраната.

По-рано същия ден бе обявено, че Атина е предала протестна нота на Анкара посредством гръцкото външно министерство по повод сеизмологичните проучвания на Турция край гръцкия остров Кастелоризо, които се превърнаха в поредната тема за сблъсък между двете страни.

Турското външно министерство отхвърли възраженията на Атина във връзка с турски сеизмологични проучвания в Средиземно море, като заяви, че гръцките претенции не са рационални и не съответстват на международното право.


Войната е на косъм: Гръцки и турски бойни армади пред сблъсък край Кастелоризо

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой отхвърли “необоснованите претенции” на Гърция срещу провеждането на сеизмични проучвания от кораба “Оруч Реис” в Източното Средиземноморие. По-рано Турция изпрати Навигационни телекси (НАВТЕКС), че от 21 юли до 2 август турският съд ще провежда проучвания за нефт и газ в района.

Атина възразява, че турският кораб действа в зона, която спада към нейния континентален шелф заради остров Кастелоризо, разположен на около 2 км от турския бряг. Външното ведомство в Анкара отхвърля претенциите, че този остров създава право на континентален шелф за Гърция.

Според вестник “Пентапостагма” началникът на Генералния щаб на гръцката армия спешно се е завърнал в страната от посещение в Кипър, а днес самолети на гръцките ВВС са прехванали два турски изтребителя Ф-16 в района на остров Кастелоризо.