Гърция обяви, че възобновява прогресивно някои морски и въздушни връзки, за да улесни завръщането на туристите, ако пандемията от Ковид-19 не увеличи мащабите си в страната, предаде Франс прес.

Още от понеделник гражданите ще могат да се придвижват в цяла континентална Гърция и да отиват до Крит с кораби или до остров Евбея, който е достъпен по суша, обяви заместник-министърът по гражданската защита Никос Хардалиас. Досега придвижванията бяха ограничени по региона на местожителство на хората.

Пътуващите с морския транспорт ще попълват въпросник за здравословното си състояние, ще трябва да носят текстилна маска, след като им бъде измерена температурата при качването и ще трябва да спазват регламентираната дистанция на корабите, които ще бъдат пълни на 50 процента.

Същите правила ще се налагат и когато връзките между Гърция и Италия бъдат възстановени, както и връзките по море с останалите гръцки острови. Конкретна дата за момента не бе съобщена.

За въздушния транспорт носенето на маска ще бъде също задължително. Правителството обяви прогресивно подновяване на вътрешните полети от 18 май, докато някои авиокомпании вече обявиха подновяване на полетите в пределите на ЕС. Ер Франс например обяви, че прогресивно подновява полетите между Париж и Атина от 23 май. Гръцката авиокомпания Иджиън еърлайнс по-рано днес обяви, че е програмирала полети от края на май за Мюнхен, Цюрих, Франкфурт, Женева и Брюксел.

Но гръцкото правителство удължи до 31 май временното преустановяване на полетите извън ЕС, а също и до Италия, Испания, Нидерландия и Обединеното кралство. При изтичането на този срок ситуацията ще бъде преразгледана.

Вчера гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обеща да намери начин да върне хората в Гърция при пълна сигурност. Той прецени, че може да има завръщане на туристи от края на юли.

Туристическата индустрия, която възлиза на 12 процента от БВП на Гърция, рискува да понесе огромни загуби заради пандемията, според прогнози на Международния валутен фонд.

Изолацията, наложена в Гърция заради епидемията на 23 март и приключила на 4 май, ще доведе до спад на БВП с 10 процента за настоящата година, преди 5,5-процентен подем през идната година, според МВФ.