Гърция забранява пътуването към нейните острои както за гръцки, така и за чуждестранни граждани, считано от 21 март, съобщават от МВнР в актуалния бюлетин за новите мерки, които редица държави по света предприемат срещу пандемията.

Позволено е пътуването само на гражданите с постоянно местоживеене на гръцките острови, за което се изисква съответен документ. С изключение на фериботните превози се спира движението на всякакъв вид плавателни съдове в Гърция.

От 20 март всички пристигащи в Гърция пътници, независимо от националността им, подлежат на 14-дневна карантина след попълване на анкетна карта. При несъобразяване с мярката пътниците няма да се допускат на гръцка територия. Изключение от мярката има за: транзитно преминаващи пътници; екипажите на самолетите; търговските полети; държавни полети; хуманитарни и медицински полети; военни полети; полети на FRONTEX.

При поява на симптоми непосредствено преди излитането или веднага след кацането, съответният пътник следва да информира Националната организация за обществено здраве на кратък номер 1135, както и Службата за наземно обслужване на летището (ground handler) за предприемане на последващи действия и информиране на въздушноздравните власти, посочват от МВнР.

В Кипър от днес също е в сила забрана за граждански полети. Към момента няма данни за отмяна на полета на „България Еър" за 22 март по линията София-Ларнака – София.