Трима жители на гръцки остров Лесбос, включително издателят Димитрис Ламбру, загубиха делото пред гръцки съд, в което настояваха да се забрани употребата на определението “лесбийка” по отношение на жените-гейове.
Жалбоподателите твърдяха, че това е обида към тяхната идентичност. Но атински съд постанови, че оплакването им няма основание, тъй като думата не описва идентичността на жителите на остров Лесбос, макар че според географския си произход на гръцки се наричат “лесвиани” /лесбийци/. Жителите на острова настояват, че всекидневната употреба на тази дума по отношение на жените-гейове е обида към тяхната идентичност. Гърците често наричат острова Митилини, по името на главния му град. “Това е добро решение за лесбийките по цял свят”, каза пред Ройтерс Василис Цирдарис, авдокат на Съюза на гейовете и лесбийките в Гърция.
Използването на името на острова като определение за жена-лесбийка е свързано с древногръцката поетеса Сафо, живяла на Лесбос, която е автор на поеми, посветени на разпространената сред мъжете и жените в Древна Гърция хомосексуална любов.

Издателят Димитрис Ламбру твърди, че международно приетото значение на думата “лесбиан”, с която островните жители обозначават своя произход, създава проблеми за социалния им живот и ги злепоставя. Освен, че отхвърли тези аргументи, атинският съд постанови жалбоподателите да заплатят 230 евро съдебни разходи. /БЛИЦ