Най-малко девет цивилни, сред които пет деца, загинаха в резултат на руските въздушни удари срещу сирийската провинция Идлиб, която е последният голям бастион на бунтовниците в Северозападна Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

"Руските самолети отново бомбардираха провинция Идлиб след прекъсване от 22 дни", посочи директорът на базираната във Великобритания неправителствена организация Рами Абдел Рахман.

Според организацията ударите са били насочени към 24 района, като са отнели живота на девет души, сред които пет деца от едно семейство, и са ранили десет души.

Турският Червен полумесец активизира подготовката в Сирия за предоставяне на подслон на територията на Сирия на евентуални бежанци от района на Идлиб на фона на очаквана военна офанзива на сирийския режим срещу тази провинция, намираща се под контрола на бунтовниците, предаде Ройтерс, като се позовава на ръководителя на организацията.

Турция, която вече е приела на своя територия над 3,5 милиона сирийски бежанци, предупреждава, че офанзива на сирийската армия и на нейния съюзник Русия в Идлиб би могла да провокира хуманитарна криза и нова бежанска вълна от Сирия.

Ръководителят на турския Червен полумесец Керем Кънък предупреди, че ще бъде извънредно трудно справянето с нова бежанска вълна от Идлиб към Турция, и заяви, че неговата организация засилва хуманитарната подкрепа от двете страни на границата.

Червеният полумесец подобно на други хуманитарни организации в Турция "предприема необходимите мерки в тази насока, било в рамките на Сирия или в рамките на Турция", каза Кънък.

Проф. Чуков с плашещо: След удари в Идлиб нови 800 000 бежанци може да тръгнат към... 

Той посочи пред репортери на границата, че неговата организация засилва приготовленията, за да посрещне евентуален поток от бежанци в Сирия и "да отговори на хуманитарните им нужди като здравеопазване, хигиена и настаняване в рамките на Сирия".

Кънък каза също, че служители на Червения полумесец са забелязали, че има ранени цивилни след въздушните удари.

Президентите на Русия, Турция и Иран се очаква да се срещнат в петък в Техеран, за да обсъдят положението в Северозападна Сирия.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: dir.bg