През сълзи, севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова жените в страната да раждат повече деца, за да компенсират спада в раждаемостта. Той допълни, че увеличението на населението ще укрепи страната.

Да спрем спада на раждаемостта и да предлагаме качествени медицински грижи и образование за децата са семейни проблеми, които трябва да решаваме заедно с нашите майки, заяви в своето слово Ким Чен-ун по време на Националната среща с майките в неделя в Пхенян.

По данни от далечната 2008-а година населението на Северна Корея тогава е било около 24 млн. жители По последна информация населението на страната днес възлиза на около 25,7 млн. души.

Според правителството в Пхенян обаче в последните десет години коефициентът на раждаемост продължава да бележи тревожен спад, предвид факта, че работната ръка в Северна Корея е основният двигател на местната икономика, която в момента е обект на сериозни международни санкции, най-вече от страна на САЩ.

Според националната статистика на Южна Корея коефициентът на раждаемост в Северна Корея е бил 1,79 през 2022 г., докато през 2014 г. е възлизал на 1,88.

Ким Чен-ун обясняваше, че жените трябва да повишат раждаемостта, докато попиваше сълзите си с бяла кърпичка.

Според местни медии държавата предлага най-различни стимули за семейства с три и повече деца, сред които безплатни жилище, храна, лекарства и домакински стоки, информира 20minutos.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук