Предприемачите, занимаващи се с продажба на марихуана, използват Международния ден на любителите на канабис (20 април), за да продават дори повече от стоката си.

„Това е Октобърфест и Нова година в едно за нашата индустрия”, казва д-р Стюарт Тайтъс, изпълнителен директор на Medical Marijuana Inc, цитиран от CNN. Компанията продава онлайн масло от коноп, като на 20 април пуска намаление в размер на 35% от цената на продуктите си.

Но защо все пак 20 април е Международен ден на канабиса? 


Обясненията са най-различни и гъмжат от градски легенди, така че е доста трудно да се обединим около една версия. По-важното е, че доста хора по света открито пушат трева на този празничен ден.

„Очакваме да бъдем разбити”, казва Крейг Фухс от Studio420 – магазин за лули и зала за пушене в Englewood, Colorado. Фухс, който управлява бизнеса съвместно с баща си Марти, посочва, че увеличава двойно входната такса за залата си до 20 долара през уикедна след 20 април.

Клиентите могат да пушат трева в неговия салон, дори и той да не им продава директно канабис, а само стоки, свързани с растението. За разлика от него, тези, които продават марихуана, използват 20 април на принципа „ден година храни”.

„Наблюденията ни сочат, че има сериозен ръст навсякъде от 30 до 40% през седмицата преди празника и в дните след него”, казва Грант Петри, търговски директор на Potguide.com.

Марихуаната е легално във Вашингтон и още други 8 щата в САЩ, като 5 от тях легализираха канабиса през миналата година. В Колорадо, Орегон и Вашингтон, където има легален пазар от години, 20 април се е превърнал в търговски празник, подобно на Свети Валентин за цветя и бижута и Нова година за заведения и алкохол.

„Да, 20 април носи сериозно увеличение на продажбите”, казва Джъстин Вивани, мениджър в The Oregon Weedery. „Последният 20 април се падаше в сряда, традиционно най-слабия ни ден през седмицата, но станахме свидетели на 300% ръст на посещенията и продажбите”, казва той.

По думите му, той предлага промоционални цени на новите си продукти и осигурява жива музика и безплатен кетъринг по време на празника. Тази година 20 април се пада в четвъртък, което е по-близко до уикенда. Вивиани вярва, че това ще доведе до дори по-високи продажби, поради което се е снабдил със стока подобаващо.

Не само продавачите на трева се надяват на по-високи обороти по време на празника. Търговците, продаващи стоки, свързани с марихуаната, клубовете и залите за пушачи също се радват на по-добри резултати.

Според данни на New Frontire - компания за проучвания, фокусирана върху тази индустрия, 20 април води до няколко пъти по-високи продажби спрямо останалите дни, като отстъпките също играят роля за това.

В класическия стил на Черния петък, много търговци пускат отстъпки до 30% за медицинска марихуана и до 50% за канабис, предназначен за развлечение.

Източник: Profit.bg.