Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че от 11 май ще започне постепенно облекчаване на забраните, наложени за борба с коронавируса, съобщава Ройтерс.

Ердоган посочи, че от следващия понеделник ще могат да отворят бръснарниците и салоните за красота, при условие че въведат определени хигиенни процедури за клиентите.

"Ще им бъде позволено да работят с половината си капацитет и само при предварително записване", каза турският президент.

Ще бъде позволено и отварянето на търговските молове, които ще трябва да се съобразяват с редица предписания, които ще им изпратят от министерството на здравеопазването и министерството на търговията.

Ще бъде позволено и на магазините за дрехи, обувки и чанти да отворят на 11 май.

Ердоган също така каза, че ще бъде разрешено на хората над 65-годишна възраст, да се разхождат на открито за няколко часа, дори по време на наложен полицейски час.

Експериментът ще започне в неделя, 10 май, като само възрастните ще имат право да излязат между 11 и 15 часа.

Новината за облекчаване на ограничителните мерки идва само часове, след като по последни данни броят на починалите от Covid-19 в страната се увеличи в понеделник с 64 до общо 3 461, посочи Министерството на здравеопазването на Турция.

Броят на новозаразените пък се увеличи с 1 614 за последните 24 часа до общо 127 659, като досега 68 166 са се възстановили от коронавируса.

За последното денонощие са били тествани 35 771, което повиши общият им брой в страната до 1,17 милиона.