Днес новоизбраните гръцки депутати полагат клетва. Създава се парламент за един ден. Утре той ще бъде разпуснат ,за да се насрочат извънредни парламентарни избори.

Днес гръцките депутати, избрани на вота на 21 май, ще положат клетва в присъствието на президента. Законодателното събрание ще бъде разпуснато утре, за да се насрочат извънредни парламентарни избори, вероятно на 25 юни, съобщава БНР. 

До извънреден  вот се достигна след отказ на трите основни партии да преговарят за коалиция. Консерваторите от "Нова Демокрация" получиха 40% от гласовете, което не е достатъчно за съставяне на самостоятелен кабинет. СИРИЗА и социалистите от ПАСОК върнаха мандатите без преговори с други партии.

За точната дата на изборите се очаква утре указ на президента Катерина Сакеларопулу. Партиите продължават предизборната кампания със стратегия за по-висока избирателна активност.


Днес главата на църквата - архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним ,забрани на духовниците да подкрепят партии и коалиции. Църквата съобщи, че не участва в политическия живот и не подкрепя никоя партия. Реакцията на архиепископа е срещу някои партии, които на първия тур заблуждаваха избирателите, като демонстрираха църковна подкрепа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук