Гърция отива на предсрочни избори. Те ще се проведат на 25 юни или 2 юли, съобщава "Катимерини". 

Това стана ясно след проведените в неделя парламентарни избори, при които нито една партия не взе мнозинство.  

Консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис спечели убедителна победа, но без достатъчно парламентарни места, за да състави правителство.

Премиерът посочи, че ще търси втори избори с надеждата да консолидира победата си, без да има нужда от коалиционен партньор.

"От утре ще следвам всички конституционни процедури, но поддържам твърдото си мнение, че математиката на пропорционалното представителство е подобна на партийна търговия и води до задънена улица, каза Мицотакис. Без съмнение политическото земетресение, което се случи днес, ни призовава всички да ускорим процеса за окончателно правителствено решение, за да може страната ни да има опитна ръка начело възможно най-скоро."

Според сегашните правила, за мнозинство са нужни 300 места в парламента. 

Новото гласуване, ще се проведе с нов избирателен закон, който дава бонус места на спечелилата партия, което я прави по-лесно да състави правителство сама.

40, 80% спечели  партията "Нова демокрация", следвана от "Сириза" на бившия премиер Алексис Ципрас с 20, 6%. .Ципрас вече изрази разочарование от резултата. 

Разпределението в парламента ще е следното: 146 места за "Нова демокрация"; 71 места за СИРИЗА и 41 места за ПАСОК.

Изборите в неделя бяха първите в Гърция, откакто икономиката ѝ престана да бъде под строгия надзор от международните кредитори, които предоставиха спасителни средства по време на почти десетилетната финансова криза в страната.

48-годишният Ципрас беше министър-председател през едни от най-бурните години на кризата и се бори да си възвърне широката подкрепа, на която се радваше, когато беше пометен на власт през 2015 г. с обещанието да отмени мерките за икономии, наложени от спасителната програма.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук