Представители на Европейския съюз (ЕС) и САЩ ще обсъдят утре в Лисабон въпроси от областта на сигурността, сред които и визовата реципрочност, съобщи Еврокомисията (ЕК).

Неин говорител отбеляза, че това ще бъде първата среща между зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас и еврокомирасите по вътрешните работи Илва Йохансон и по правосъдието Дидие Рейндерс с представители на новото правителство САЩ.

През март Европейският парламент предаде ЕК на съд заради липсата на визова реципрочност със САЩ, които продължават да налагат изискване за визи на гражданите на четири страни от ЕС - България, Румъния, Хърватия и Кипър.

По данни на комисията от края на м. г. за първи път се отчита спад на отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния до под 10%, при изискване отказите да бъдат под 3% от подадените заявления. При Кипър делът на отказите се задържа под 3%, а при Хърватия е спаднал на 4%.

ЕК обяснява отказа си да предложи временно връщане на визите за граждани на САЩ с продължаващите преговори с Вашингтон и с опасението си, че това би донесло повече вреди, отколкото ползи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!