Ядреният шантаж на Кремъл може да накара дори „неядрени“ страни да разработват ядрени оръжия онлайн. Това мнение изрази украинският дипломат Владимир Елченко, цитиран от УНИАН.

Той припомни, че в света има редица държави, които са се отказали от ядрени оръжия - Египет, Тайланд, Бразилия, Аржентина, както и пет зони без ядрено оръжие. 

„Въпреки това“, признава той и допълни: „Всички тези страни могат да започнат разработване на ядрен арсенал, а днес за да се случи това са достатъчни джаджа и виртуална симулационна програма“.

„Днес е възможно да се разработи ядрена бомба в компютър без тестване“, казва дипломатът.

Според него неизползването на ядрени оръжия може само да гарантира пълното им унищожаване. Той нарече тази опция утопия. 

Според Елченко вторият начин човечеството да се откаже от ядрените оръжия е „изобретяването на още по-мощна алтернатива“.

„Не знам какво може да се обсъжда на международната конференция за преглед на ядрената сигурност, защото ситуацията в света се промени коренно. 

Ако говорим за Будапещенския меморандум в контекста на Украйна, днес нито една страна няма да повярва във всякакви ядрени гаранции след това, което се чу от Москва“, каза той.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!