Италия с ново правителство. Кабинетът е съставен в коалиция между двете партии, получили най-голямо одобрение на предсрочните парламентарни избори в страната. „Движение петте звезди” и Лигата на крайнодесните съставиха кабинет.

Джузепе Конте, след дълги  преговори, положи клетва като министър-предеседател на Италия.

Той е  53-годишен професор по право, но е наричан още новак в политиката. Кабинетът му включва 18 членове, сред които лидерът на „Движение петте звезди” Луиджи ди Майо като министър на икономическото развитие и труда и председателят на крайснодясната Лига Матео Салвини за министър на вътрешните работи. И двамата ще заемат и постовете на вицепремиери на страната. Основното министерство на икономиката бе поверено на Джовани Триа, професор по политическа икономика в университета Рим , който е „за”  продължаващото придържане на Италия към Еврозоната. 

Конте сега ще отговаря за първото популистко правителство на Италия, както и за промяна на връзките с някои от съюзниците си след седмици на остър обмен.

Конте ще трябва да потърси подкрепа в гласовете както от камарата на депутатите, така и от Сената, което няма да е трудно, тъй като двете политически партии от кабината  заемат мнозинството и на двете места.

След полагането на клетва, новоназначеният министър-председател получи "сребърната камбана" от ръцете на бившия министър-председател Паоло Джентилони .