Попълнете търсена ключова дума или фраза

Игор Додон предлага в Молдова да бъде проведен Всеправославен събор заради напрежението около украинската автокефалия

https://blitz.bg/svyat/igor-dodon-predlaga-v-moldova-da-bde-proveden-vsepravoslaven-sbor-zaradi-naprezhenieto-okolo-ukrainskata-avtokefaliya_news633440.html Blitz.bg София, България 16 Окт. 2018, 14:47 831 прочита 0 коментара
Президентът на Молдова Игор Додон предложи в страната да бъде проведен Всеправославен събор, на който да бъдат обсъдени проблемите, с които се сблъсква православният свят след решението на Константинополската патриаршия по отношение на украинската църква, предаде Фокус.

„Предлагам да се проведе Всеправославен събор на територията на Молдова. Ситуацията, която се разви в православния свят, предизвиква в мен, православен човек, дълбоко съжаление и загриженост“, заяви Додон. Той увери,че „Молодва е и ще остане канонична територия на Московската патриаршия.

„Молдовската митрополия е създадена през 1813 година благодарение на нашия велик светец Гавриил Бенулеску-Бодони в рамките на Руската православна църква. И ние ще запазим верността си към нашата единна църква“, подчерта Додон.

Молдовският президент изцяло поддържа инициативата за свикване на Всеправославен събор, предложена от Антиохийския патриарх Йоан X и подкрепена от широки кръгове сред духовенството и миряните в Руската, Сръбската, Българската, Полската, Александрийската и Ерусалимската православни църкви. Додон смята, че Молдова може да е добра площадка за такава среща.

„Ние сме уникална православна страна, разположена в самото сърце на православния свят и именно Молдова може да стане площадка за среща на главите на всички поместни църкви в този крайно отговорен период. Уверен съм, че със съвместни усилия, ние можем да намерим път за разрешаване на тази сложна ситуация“, смята той. Конфликтът между Константинополския патриархат и РПЦ бе определен от молдовския държавен глава като „един от най-острите въпроси за цялата история на православието“.

„Църковният разкол може да стане незарастваща рана на тялото на целия православен свят. Властите в православните страни заедно с главите на поместните църкви трябва да предприемат всичко за неговото преодоляване“, заяви Додон.

Напрежението в православния свят възникна след като в отговор на молбата на украинския президент Петро Порошенко за предоставяне на автокефалия на украинската църква, Константантинополската патриаршия на 11 октомври отмени решението от 1686 година за предаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия, което означава завръщането й под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, а освен това обяви, че снема анатемата от главите на двете неканонически църкви в Украйна – Филарет от Киевската патриаршия и (УПЦ-КП) Макарий от Украинската автокефална църква (УАПЦ). Руската църква определи тези действия за неканонични и незаконни, а синодът на РПЦ на 15 октомври взе решение за невъзможността да продължи в бъдеще евхаристичното общение с Константинопол.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам