Нищо чудно скоро всички да облечем дрехи, които нямат милост към коронавируса и го избиват на поразия.

Защото прочутата италианска компания за платове “Албини груп“ започна производството на тъкан, която привлича вирусите и бактериите, а веднъж попаднали на повърхността й, тя ги неутрализира безпощадно, уточнява "Монитор". Като от плата – трепач на коронавируса могат да се шият ризи, сака, якета, панталони, работни комбинезони, предпазни маски и т.н.

Любопитен е фактът, че заводите на „Албини груп“ се намират недалеч от жестоко ударения от „Ковид-19“ град Бергамо. И по-точно в долината „Сериана“, където през март и април бе регистриран най-високият в Италия брой жертви на 1000 души население. 


Създателите на антивирусния плат са го нарекли „ВироФормула“, като са го изтъкали благодарение на закупената от тях швейцарска технология за борба с вируси. По същество въпросното изобретение позволява вграждането в различни повърхности, включително и в тъкани, на специални разтвори на сребро. А те са характерни с антивирусната си реакция, тоест привличат вирусите и бактериите, след което ги унищожават, като действат в много широк спектър.  

При осъществените от „Албини груп“ дерматологични проби с дрехи, ушити от антикоронавирусния плат, облеклата не са демонстрирали дразнещ кожата ефект и са се оказали абсолютно безвредни за човека.

„Разработеният от фамилията ни плат се вписва в нашата дългогодишна традиция  да създаваме тъкани, които са в крак с времето и от голяма полза за хората“ – заяви пред журналисти при представянето на „ВироФормула“ президентът на „Албини груп“  - Стефано Албини.

Той е пето поколение мениджър на самейното предприятие, в което се трудят 1400 работници и служители, годишният му оборот е 142 милиона евро, а 70% от продукцията му се изнася в чужбина.