Докато състоянието на имотните магнати по света намалява, Кушал Пал Сингх - милиардер, помагащ за трансформацията на предградията на Ню Делхи, е на противоположния полюс, пише dbr.bg.

Богатството на 92-годишния бизнесмен, чието семейство контролира най-голямата публична имотна компания в Индия DLF Ltd., се увеличава с 5.5 млрд. долара тази година. Това е най-голямото повишение сред имотните милиардери, които попадат в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Той се облагодетелства от ръста на имотния пазар в Индия, който на този етап няма проблемите на имотните пазари в САЩ, Китай и Европа. В по-голяма част от света по-високите лихви и падащите оценки на имотите тласкат все повече собственици към ръба.

В Индия обаче повишаващите се нива на доходите допринасят за търсенето, което отчитат строителните предприемачи.

Очакванията, че централната банка ще понижи лихвите през следващата година също стоят зад поскъпването на акциите на компаниите от сектора, който е един от най-уязвимите на по-високите лихвени проценти.

“Китайската имотна индустрия е в криза, докато имотният сектор на Индия процъфтява,” казва пред Bloomberg Сантош Кумар, вицепредседател на базираната в Мумбай компания за консултантски услуги в сферата на имотите Anarock. “Инфраструктурното развитие, урбанизацията и увеличаваща се средна класа са факторите, които стоят зад този възход.”

Акциите на DLF поскъпват с близо 70% от началото на годината и са най-добре представящите се в сред тези на строителните компании с пазарна капитализация от над 10 млрд. долара.

Индийският борсов индекс NSE Nifty Realty Index, в който влизат 10 компании, нараства с над 60% през 2023 г. и върви към първо годишно повишение от 2017 г. насам.

Сингх, който сега заема поста почетен председател на DLF, полага основите за настоящата позиция на компанията със залог, направен преди десетилетия, който, в крайна сметка, се отплаща — застрояването на земеделски земи в близост до Ню Делхи, вследствие на което днес там се намира сателитният град Гуруграм, който е основен аутсорсинг център.

DLF е основана през 1946 г., точно преди Индия да се сдобие с независимост, когато тъстът на Сингх започва да строи жилища за бегълци след разделението на страната.

Под управлението на Сингх, който се присъединява по-късно към компанията и я оглавява в продължение на пет десетилетия, DLF се насочва към много различна сфера – луксозните имоти.

DLF концентрира по-голяма част от ранното си строителство в наричания тогава Гургаон, който от 2016 г. се нарича Гуруграм — селскостопански район на около 30 километра югозападно от Ню Делхи.

На Сингх са му необходими години да трансформира това място в “приличащо на Сингапур” предградие с лъскави кооперации, молове и бизнес центрове.

Международни компании, като General Electric Co., Coca Cola Co. и Oracle Corp., отварят офис в Гуруграм и са наематели на DLF.

Викаш Атри, който работи за DLF в периода 1987 – 1990 г., си спомня дисциплината на Сингх, неговата точност и официално облекло. Сингх, който е бивш офицер от армията, символизира развитието на градските селища в Индия.

Когато се подготвя да излезе на борсата през 2016 г., DLF г. вече е натрупала над 10 000 акра земя - рядко постижение в индустрия, в която придобиването на земя остава трудно препятствие.

DLF става публична компания през 2007 г., набирайки 2.3 млрд. долара в най-голямата за тогава IPO Индия. “Това, което ме прави щастлив, е, че имотите най-накрая се превърнаха в истинска и огромна индустрия,” казва имотният магнат в интервю по онова време.

Сингх се оттегля през 2020 г., когато навършва 90 г., предавайки контрола на своя син Раджив Сингх.

Милиардерът е имал и проблеми в миналото. През 2014 г. DLF и Сингх получиха забрана от местния регулатор да набират средства заради това, че не са оповестили определена финансова информация и за висящо дело по време на процеса на първичното публично предлагане.

На следващата година обаче Апелативният трибунал отмени първоначалното решение на пазарния регулатор.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук