Вече е официално - магнатът Доналд Тръмп е президент на САЩ. Въпреки че предизборната му кампания беше лишена от конкретни политически детайли, Independent публикува десет неща, които Тръмп трябва да направи в първия си ден в Белия дом, за да удържи на обещанията си.
10. Да отмени Обамакеър

Здравната реформа, която е смятана за едно от най-значимите постижения на президента Барак Обама, беше остро критикувана от Тръмп. Той заяви, че ще промени политиката в тази област, а това може да остави над 22 млн. американци без здравна застраховка.

9. Промяна на министерството по въпросите на ветераните

На сайта на предизборната си кампания Тръмп публикува план от десет точки как ще реформира министерството, което се грижи за ветераните. Една от предвидените мерки е „уволнение на корумпирани и некомпетентни ръководители в министерството“, разследване на обвинения в измами и прикриване и създаване на гореща линия с Белия дом.

8. Премахване на зоните със забрана за носене на оръжие

Според Тръмп тези зони са като „подаряване на бонбон на лоши хора“. По време на предизборната си кампания той обеща да премахне зоните със забрана за носене на оръжие в училищата и военните бази още в първия си ден като президент.

7. Оттегляне от ТТП

Тръмп обеща, че ако бъде избран, ще извади САЩ от Транстихоокеанското партньорство, в което влизат 12 държави, но все още не е ратифицирано от Конгреса.

6. Заплахи към други държави

Част от антиимигрантската реторика на Тръмп беше свързана с отправяне на заплахи към други държави, че ще изгубят достъпа си до програмата за издаване на визи на САЩ, ако откажат да приемат обратно нелегални имигранти, извършили престъпления в Америка. Той също така заяви, че ще се свърже с държавите и ще каже: „Хора, харесва ни да ви защитаваме..., но вие не изпълнявате вашата част от сделката“. „Те не плащат това, което се предполага, че трябва да плащат, а то, между другото, е твърде малко“, допълни Тръмп.

5. Блокиране на сирийските бежанци

Бъдещият президент на САЩ насаждаше страх към кризата със сирийските бежанци, като заяви, че те са троянски кон, в който се крият екстремизъм и джихадистки терористи. Той също така каза, че няма да има проблем „да погледне сирийски деца в лицето и да им попречи да влязат в страната“.

4. Депортиране на милиони хора, живеещи в Америка

Тръмп заяви, че ще депортира милиони хора без документи, ще наложи строги антиимигрантски закони и ще преследва предполагаемите два милиона престъпници в САЩ, които щели да бъдат прогонени още в първия му час като държавен глава - нито повече, нито по-малко. 

3. Изграждане на стена

Едно от най-често цитираните обещания на Тръмп беше издигането на стена, която трябвало да бъде построена между САЩ и Мексико за спирането на притока на имигранти. Още по-странното е, че според Тръмп Мексико трябвало да плати за изграждането й.

2. Разгромяване на Ислямска държава

Малцина биха забравили недоразвитите планове на Тръмп да разгроми т. нар. Ислямска държава. Fox News: Как ще промените правилата на играта? Тръмп: Ще трябва да направим нещо изключително драстично там. Fox News: Какво например? Тръмп: Например да ги смажем от бой.

1. Отново да направи Америка велика

Той никога не е казвал как и не може да каже защо, но допускаме, че ще се заеме с най-важното от всичките си обещания в предизборната кампания, още щом влезе в Белия дом.

Източник: Profit.bg