Никой не знае колко богат е руският президент Владимир Путин. Някои твърдят, че той е най-богатият човек в света, но според Кремъл Путин печели около $ 133 000 годишно и живее в малък апартамент. Бивш съветник на руското правителство оцени, че състоянието му е около 70 милиарда долара.

Мениджърът на хедж фонд Бил Броудър, който е известен критик на Путин, твърди, че истинската сума е по-скоро $ 200 млрд., пише в. “Индипендънт”, цитирайки “Бизнес инсайдър UK”.

Ето списък от неща, за които се смята, че руският президент харчи парите си. Официалната резиденция на Путин като президент на Русия е московският Кремъл. Въпреки това той прекарва по-голямата част от времето си в извънградската държавна резиденция “Ново Огарьово”.

Твърди се, че Владимир Путин има достъп до 20 различни дворци и вили Официалните документи, публикувани от Кремъл през 2016 г., биха ни накарали да повярваме, че руският президент има много скромен набор от недвижими имоти. В доклада пише, че Путин притежава малък парцел земя и апартамент с гараж. Но през годините той е бил свързван с други имоти, най-спорният от които е т.нар. таен дворец.

Според някои сведения той е бил построен специално за Путин с незаконни държавни средства. Това епично имение струва 1 млрд. долара, за да се построи. То разполага с частен театър и площадка за кацане на хеликоптер Спалните са подобаващо грандиозни.

През 2012 г. е изготвено досие от политически противник на Путин, в което се твърди, че президентът притежава множество частни самолети, хеликоптери и яхти. Според доклада начинът на живот на руския президент може да бъде сравнен с този на “монарх от Персийския залив или пищен олигарх”, а не с живота на “роб на галера”, както Путин претендира.

Той е обвинен, че има 58 различни вида самолети, включително Dassault Falcon, който побира 19 пасажери. Говори се, че един от неговите самолети има кабина за $ 11 милиона, инкрустирана от бижутери, и тоалетна, струваща близо 100 000 долара На същия самолет има място за 186 пътници. Путин е обвинен, че притежава пет такива самолета.Досието на “Бизнес инсайдър UK” твърди, че руският президент има колекция от четири яхти, всяка от които струва хиляди долари за поддръжка. Една от яхтите му на име “Россия” бе обновена през 2005 г. за $ 1,2 млрд. Друга яхта - The Graceful, побира 14 човека и има 6 спални. Има и “Олимпия”. Твърди се, че Путин е получил тази 57-метрова луксозна яхта на стойност $ 35 млн. като подарък от собственика на футболния клуб “Челси” и олигарх Роман Абрамович. Според бивш шеф на държавна корабоплавателна компания в Русия президентът поддържа яхтата, използвайки държавни пари.

Путин обича да се гордее с външния си вид. Досието от 2012 г. твърди, че той има 11 часовника на стойност $ 687 000 Според руския проправителствен вестник “Русия отвъд заглавията” Владимир Путин е собственик на часовник A. Lange & Sоhne Tourbograph Perpetual ‘Pour Le Mеrite’, който струва половин милион долара. Твърди се също, че часовник на марката Patek Philippe на стойност $ 1 млн., който излиза на търг през юли 2017 г., е бил собственост на руския президент.Съпътстващата го документация твърди, че Путин е предишният собственик. В миналото президентът е раздавал часовниците си. По едно време той имал 5 часовника Blancpain, но подарил един на момче от Сибир, докато бил на почивка там, и друг на работник в завод. Всеки от часовниците струвал $ 10 500. И дрехите на Путин не остават по-назад. Бен Юда от сп. “Нюзуик” прекара 3 години в проучване на президента на Русия за книгата си и казва, че Путин предпочита костюми по поръчка и вратовръзки “Валентино”.


Спортният екип на президента струва над 3000 долара

“Русия отвъд заглавията” потвърждава скъпия вкус на президента за поръчкови костюми. През 2015 г. вестникът публикува статия, в която се твърди, че предпочитаните от него марки костюми са “Китон” и “Бриони”. “Такива костюми се правят отначало докрай само от един шивач, отнемат десетки часове да се завършат и са с начална цена от $ 5500”, посочва статията. Според вестника Путин има и стилист, който го облича от 10 години. “Стилистът къса всички етикети от дрехите му, за да не хващат окото на журналистите.”