Най-големият производител на цимент в Индия, компаниятя UltraTech Cement, започна да плаща доставките на руски въглища в китайски юани, пише Ройтерс, позовавайки се на митническа документация.

UltraTech закупи от руската компания СУЕК 157 хил. тона въглища, които са натоварени на кораб в едно от далекоизточните пристанища. Според документ от 5 юни, товарът се оценява на повече от 172 милиона юана (около 26 милиона долара).

Според източници на агенцията, близки до сделката, продажбата е организирана от подразделението на СУЕК в Дубай. Същевременно вече и други индийски компании също поръчват руски въглища, разчитайки да плащат в юани.

Този метод на разплащания е необичаен и рядко се използва, но се очаква сега да започне да се използва по-често. Той може да предпази Москва от последици от финансовите санкции, както и да подкрепи усилията на Пекин за укрепване на международната роля на китайската валута.

"Това е важна стъпка. През 25-годишната си кариера никога не съм чувал индийска компания да плаща в юани при международната търговия. Това по същество е заобикаляне на плащанията в щатски долари", коментира търговец на валута от Сингапур.

Сделката сама по себе си илюстрира ангажимента на Индия да продължи да купува руски енергоносители, въпреки санкциите на Запада. В същото време, азиатската държава купува руските енергоносители със значителна отстъпка.