В Одеса и Одеска област в 17:16 часа е обявена въздушна тревога поради заплаха от ракетна атака.

Местни канали в "Телеграм" съобщават за попадение в гр. Черноморски, близо до Одеса.

Точно в момента, когато беше обявена тревогата, българската делегация беше на концерт в Одеската опера, всички се намират в укритие.

Днес в Одеса беше открита Деветнадесетата световна среща на българските медии, която е организирана от БТА и протича хибридно - на място в Одеса, Болград, Измаил и Заря (Камчик) и в електронна среда. Срещата се състои в Одеса в знак на подкрепа на българската общност в Одеска област.

В българската делегация участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.

Българите в областта са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ