Швейцарски гвардеец припадна по време на седмичната аудиенция на папа Франциск, като се удари с трясък в пода, докато все още държеше алебардата си, а загрижен първосвещеник го гледаше.

Младият мъж, член на колоритния въоръжен орган, натоварен със задачата да защитава папата, припаднал, докато се четял религиозен текст, съобщава БГНЕС.

От кадри в мрежата се вижда, че той лежи с лице надолу в отличителния си костюм на червени, жълти и сини райета, а шлемът му с червено перо е все още на мястото си.

Мъжът, който изглеждаше блед, беше вдигнат почти веднага на крака и му беше помогнато да излезе от аудиторията "Павел VI". В края на аудиенцията 85-годишният папа се откъсна от рутинната си програма, за да разговаря с един швейцарски гвардеец в цивилно облекло.

Говорител на Ватикана заяви пред АФП, че гвардеецът "вероятно е получил спад в кръвното налягане".

Малкият град-държава страда от гореща вълна, като според прогнозите в сряда температурите ще достигнат 36 градуса по Целзий (97 градуса по Фаренхайт).

Швейцарската гвардия е най-малката армия в света, наброяваща общо 135 души, като членовете ѝ трябва да са практикуващи римокатолици, швейцарски граждани, на възраст между 19 и 30 години и да са високи най-малко 1,47 м. Освен това те трябва да са неженени, въпреки че могат да сключат брак по-късно.

Те се задължават да пазят папата в продължение на поне 26 месеца.