След визитата си в Канада папа Франциск планира да посети Киев и Москва. В свое интервю  пред "Ройтерс" светият отец подчерта, че не планира скорошно оттегляне. В него той за първи път говори в детайли за състоянието на коляното си, което му попречи за изпълнението на някои задължения.

Слуховете за евентуално оттегляне на папата се дължат на съвпадения на събития в края на август, включително среща с кардиналите по света за обсъждане новата конституция на Ватикана, церемония за обявяване на нови кардинали и визита в Акуила. Градът се свързва с папа Целестин V, който подаде оставка през 1294 г. Папа Бенедикт XVI посети града четири години преди да подаде оставка през 2013 г. – първият ръководител на Римокатолическата църква, който прави това от 600 години, отбелязва Ройтерс, цитиран от БНР. 

Но Франциск се засмя при споменаване на идеята.

"Всички тези съвпадения карат някои да мислят, че пак ще се случи същата "литургия". Но това никога не ми е идвало на ум. За момента – не", категоричен бе той. 

Франциск обаче повтори често споделяното, че един ден може да се оттегли от поста, ако поради здравословни причини не може на управлява църквата, което бе немислимо преди това да направи предшественикът му Бенедикт XVI.

Запитан кога може да стане това, той каза: "Не знам. Господ ще каже".

В деня на интервюто светият отец е трябвало да пътува до Демократична република Конго и Южен Судан – посещения, които в последствие отменя заради съветите на лекарите да подложи коленото си на 20-дневна терапия. Папата, който се придвижваше с бастун, за първи път каза публично, че е имал "малка фрактура" в коляното, след като стъпил неправилно, докато имал възпаление на връзката.

"Добре съм, бавно се подобрявам", коментира той, като поясни, че фрактурата зараства с помощта на лазер и магнитотерапия.

Той отрече и слуховете, че има рак, които тръгнаха преди година, когато се подложи на 6-часова операция за отстраняване на част от дебелото черво заради дивертикулит. Папата обаче посочи, че не иска да оперира коляното си, тъй като анестезията при операцията миналата година е имала негативни странични ефекти.