Шоуменът Владимир Зеленски след преброяване на 40,09% от протоколите вече има 30,22% от гласовете на първия тур на президентските избори в Украйна, а действащият държавен глава Петро Порошенко едва 16,65%, предават осведомителните агенции. 

На трето място е лидерът на партия "Баткивщина" Юлия Тимошенко с 13,13%. Много близо след нея е кандидатът на "Оппозиционна платформа - За живот" Юрий Бойко - 11,48%.

Действащият президент на Украйна Петро Порошенко не направи опит да оспори резултатите от екзитпола и резултатите от препрояването досега, но се закани "да не остави шанс" за противника си Владимир Зеленски на втория тур. Анализатори отбелязаха, че вероятно още днесот щаба на Порошенко ще задействат тактиката на компромати и скалъпени обвинения. 

На 31 март в Украйна се проведоха президентски избори с рекорден брой кандидати - 39. След това данните бяха прехвърлени към окръжните комисии, а след това към ЦИК, която вече обявява резултати от преброяването.


Според актуални данни 10,804 милиона души не са гласували на президентските избори в Украйна. Гласували са между 16 и 17 милиона което е около 62-62% изборна активност. Според анализатори от сравнително невисоката активност на избирателите печели Порошенко, тъй като в западните области, където е най-силна подкрапата за него, като Лвов, гласуването е било с най-висока активност. Отбелязва се още, че Порошенко можеше да отпадне а първия тур, ако беше разрешено гласуването в неконтролираните от Киев райони в Донбас, както и ако бяха отворени изборни секции в Русия, където има около 5 милиона украински гастарбайтери.

Действащата власт в Украйна е обречена, заяви опозиционният лидер Юрий Бойко. „Нашите цифри са донякъде занижени, защото хората просто се страхуват да кажат, че са гласували за представителя на „Опозиционна платформа - за живот“. И това е разбираемо, защото натискът беше безумен, особено в региони, които са наши основни. Въпреки това, аз съм много доволен, защото показахме, че правителството, въпреки огромния натиск, въпреки всички опити за подкуп, е обречено“, каза Бойко и обяви, че ще призове избирателите си да гласуват срещу Порошенко на втория тур.

Анатолий Гриценко, който е на пета позиция, заяви, че ще остави симпатизантите си да гласуват по личен избор, но не и да подкрепят Порошенко. Засега в тази насока няма становище от третата в класацията Юлия Тимошенко.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ