В Швеция обмислят да преформатират търговското пространство, освободено поради пандемията от коронавируса, в жилищни недвижими имоти. Тази инициатива може да помогне за справяне с хроничния недостиг на жилища в страната. Това пише "Ройтерс".

В момента шведското правителство проучва този въпрос, за да запълни дефицита от около 140 хиляди къщи. Празните магазини и офиси може да бъдат превърнати в жилища, тъй като според изследванията около една пета от шведските работници след пандемията ще продължат работят дистанционно. Съответно те ще освободят търговски помещения.

Много компании, по-специално онлайн търговците, осъзнаха, че вече не се нуждаят от толкова големи офиси. В допълнение отхвърлянето на допълнителни квадратни метри позволява да се спести от наем по време на криза. Не всички обекти обаче са подходящи за модернизация: много от тях са с недостатъчна изолация или нямат близост до транспортни възли.

Строгите разпоредби правят строителството в Швеция едно от най-скъпите в Европа. Данъчните облекчения при ипотечните кредити, нулевите данъци върху недвижимите имоти и силно регулираният пазар на наеми повишиха цените за купувачите на жилища.

Превод: БЛИЦ