Престъпните банди използват куриери за бързо хранене, за да доставят наркотици на хора, затворени у дома поради блокиране заради коронавируса, съобщи Интерпол.

Кокаин, марихуана, кетамин и екстази са сред наркотиците, които се опаковат в кутии за пица или други контейнери за доставки в страни, включително Ирландия, Малайзия, Испания и Великобритания, се казва в изявление на Интерпол.

Агенцията издаде предупреждение до членуващите в нея 194 служби за “този нов начин на действие“, включващ куриери, използващи велосипеди, мотоциклети или автомобили.

Тъй като купувачите на наркотици и техните дилъри са заключени, заедно с останалата част от обществото в много страни, някои шофьори използват това време, за да направят бързи пари, докато в някои случаи дилърите просто се представят за куриери.

В един малайзийски случай мотоциклетистът с доставка на храна в квартал Гомбак в Куала Лумпур се свърза с полицията и поиска носеният от него пакет с храна да бъде проверен, след като му се видял подозрителен“, съобщава Интерпол. "Той беше натоварен със задачата да достави една поръчка индийски плосък хляб, но колетът тежал приблизително 11 килограма".

В Испания седем души, представящи се като шофьори на доставка, бяха арестувани в Аликанте и Валенсия, след като наркотици бяха открити скрити в двойните дъна на раниците за доставка до дома.

В Ирландия полицията откри осем килограма кокаин и два пистолета, скрити в кутии за пица.

Затварянията в цялата страна рязко увеличават търсенето на доставчиците на храна за дома, които са обичайна гледка по иначе безлюдни улици“, гласи още съобщението от Интерпол.

Това осигурява перфектното покритие за доставки на лекарства в домашни условия.

"Тъй като престъпниците продължават да адаптират дейността си към свят, поддържан от COVID-19, лилавите известия на Интерпол са основни инструменти за даване възможност на полицията по целия свят да се учи от успехите на другия и да се справя с променящите се престъпни модели", казва Стивън Кавана, изпълнителен директор на агенцията на полицейските служби.