Срещата между турския президент Реджеп Ердоган и държавния секретар на САЩ Майк Помпео няма да се състои, заяви Държавният департамент, обяснявайки това по графика на Ердоган.

„Както държавният секретар, така и турските служители, включително външният министър Чавушоглу, и, мисля, и президентът Ердоган, биха искали това да се случи“, каза високопоставен говорител на Държавния департамент, обяснявайки, че „не е възможно да се уговори среща“, тъй като „графикът на президента Ердоган се промени и не успя да се впише в параметрите“ на посещението на Помпео.

Той беше попитан дали вярва, че Ердоган е обиден на САЩ. Говорителят на Държавния департамент отговори: „Не мисля, че турските власти ... чувстват, че са отблъснати. В крайна сметка това беше проблем с графика." 

Държавният департамент призна разногласията между двете страни, но подчерта, че Анкара "познава вижданията" на Вашингтон както по въпроси, по които страните "не са съгласни", така и по въпроси, по които има "възможност за сътрудничество". 

Съединените щати заявиха, че "виждат стратегически ценната роля за Турция, включително в контекста на НАТО и, в по-широк смисъл, на Европа".

Помпео посещава Истанбул, където трябва да се срещне с константинополския патриарх Вартоломей, но не и в столицата на Турция Анкара. Държавният департамент заяви, че патриарх Вартоломей играе „изключително важна роля в света“. Министерството потвърди, че Помпео ще повдигне въпроса за статута на Света София в Турция.

Говорителят на Държавния департамент каза още, че Помпео е провел разговори с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Те обсъдиха Нагорни Карабах. 

Както се посочва в изявлението на Държавния департамент, САЩ и Франция, „макар да признават действията, предприети от Русия, довели до прекратяване на огъня, което всъщност е продължило една седмица“, също така признават, че „има много въпроси, които руснаците трябва да изяснят, като параметрите на споразумението, включително ролята на Турция ”.

Вестник съобщи, че агресивната политика на Турция вреди с нейните геополитическите планове. Група демократични сенатори помоли Джо Байдън след предполагаемата инаугурация да коригира американската политика спрямо Азербайджан и Турция във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах.