Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще присъства на място заедно с Русия, за да наблюдава изпълнението на споразумението за примирие в Нагорни Карабах, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Това президентът заяви в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието днес. "Турция ще бъде в района заедно с Русия, за да контролира споразумението за Нагорни Карабах. Съответният меморандум беше подписан тази сутрин", съобщи той.

По думите на турския президент съвместният турско-руски център, който ще отговаря за мониторинга на примирието, ще работи в "териториите на Азербайджан, освободени от окупацията". Центърът ще прилага всички нужни мерки, за да предотврати нарушаване на примирието в Нагорни Карабах, добави той.

"По този начин официално и практически ще бъде прекратена 28-годишната окупация на азербайджански земи и в Карабах", каза Ердоган. Турският президент заяви още, че ще бъде осъществена транспортна връзка и ще бъде изграден път между Азербайджан и Нахичеванската автономна република.

"Нашето желание е подобен процес да започне и в Сирия", каза още Ердоган, но по думите му "първо режимът и терористичните организации трябва да бъдат отстранени". "Готови сме да работим тясно за възстановяването на Сирия със силите, които са активни в района, преди всичко Русия", добави лидерът на Турция.

Вчера президентът на Азербайджан Илхам Алиев подчерта пред турска делегация в Баку, че Азербайджан винаги е изтъквал равнопоставената роля на Турция като посредник в конфликта в Нагорни Карабах.

В делегацията присъстваха външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на отбраната Хулуси Акар, командващият сухопътните сили Юмит Дюндар и ръководителят на националната разузнавателна организация МИТ Хакан Фидан. "През всичките тези 44 дни винаги сме чувствали подкрепата на братска Турция - целият народ на Азербайджан също", подчерта Алиев.