Иран финализира сделката за закупуване на изтребители Сухой Су-35 от Русия, съобщиха държавните медии, докато сътрудничеството в областта на отбраната между двете страни се задълбочава, предаде "Ройтерс".

В изявление до ООН Техеран каза, че е започнал да се обръща към "държави за закупуване на бойни самолети", за да попълни флота си след войната между Иран и Ирак през 1980-88 г.

"Русия обяви, че е готова да ги продаде", след като през октомври 2020 г. изтече срокът на ограниченията за закупуването на конвенционални оръжия от Иран съгласно Резолюция 2231 на ООН, се казва в изявлението, разпространено късно в петък от официалната информационна агенция ИРНА.

"Бойните самолети Су-35 са технически приемливи за Иран“, се посочва в него.

През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително военните.

Киев обвини Техеран, че доставя на Москва дронове Шахед-136 "камикадзе", използвани при атаки срещу цивилни цели след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година - твърдение, което Ислямската република отрича.

Съединените щати изразиха безпокойство от нарастващото военно сътрудничество между Иран и Русия, като говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди през декември, че изглежда Русия вероятно ще продаде на Иран изтребители.

Кърби каза, че според някои съобщения ирански пилоти са обучавани за управление на самолети "Сухой" в Русия и че Техеран може да получи самолети догодина, което "значително ще подсили военновъздушните сили на Иран в сравнение с регионалните му съседи".

В момента Иран разполага предимно с руски изтребители МиГ и "Сухой", които датират от съветската епоха, както и някои китайски самолети, включително Ф-7. Някои американски изтребители Ф-4 и Ф-5, датиращи отпреди Ислямската революция от 1979 г., също са част от флота му.

Су-35 е многоцелеви свръхманеврен изтребител от поколение 4++. Предназначен е за унищожаване на въздушни, наземни и надводни цели, инфраструктурни обекти, покрити от системи за противовъздушна отбрана и разположени на значителни разстояния от летището за базиране.

 

 

Наистина, в отношенията между Русия и Иран се появява ново качество.

Много военни експерти казват, че доставката на руски Су-35 за Иран няма да наруши сериозно регионалния баланс, че основната възпираща и ударна сила на Техеран ще бъдат ракетите и безпилотните самолети, те вземат предвид само сценарий атака-отбрана като се вземе предвид възможността за израелски удар по ирански ядрени съоръжения.

В същото време всичко върви натам, че военното сътрудничество между Русия и Иран придобива многостранен характер и не се ограничава само до сделката за Су-35, въпреки че е най-важната от войната между Иран и Ирак. Всичко е много по-дълбоко и по-широко.

Западът е по-загрижен за възможните доставки на системи за противовъздушна отбрана С-400, както и за развитието на отношенията между Техеран и Москва с оглед на създаване на евентуален военно-политически съюз.

По този път вече е натрупан значителен политически опит, ако имаме предвид прякото сътрудничество на страните за осигуряване на сирийското регулиране. Между другото, Съединените щати директно нарекоха съгласието на Техеран за разполагането на руски въздушнодесантни сили във въздушната база Хамадан на иранска територия „ нарушение на условията на международните споразумения".

В бъдеще такава база не трябва да се изключва, тъй като иранската външна политика отказва да изгражда отношения с Москва в зависимост от отношенията с други чуждестранни играчи. Самият Иран се завръща в групата на легитимните играчи на световната сцена, той се „интегрира“ в координатната система на Шанхайската организация за сътрудничество и Евразийския икономически съюз.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук