Иран потвърди, че е извършила изпитание с балистична ракета. От там, обаче, настояват, че това не нарушава ключовото споразумение за ядрената сигурност между световните сили, съобщава „Индипендънт”.
Министърът на отбраната на Иран Хусеин Дегхан заяви: „Последното изпитание беше в съответствие с нашите планове и няма да позволим чужденци да се намесват в нашите вътрешни работи”.
 

Според официална информация от САЩ, балистична ракета със среден обхват е избухнала, след като изминала над 1000 км. Това се е случило в неделя, но тогава нямаше потвърждение от Техеран.
 
Съветът за сигурност на ООН се събра по спешност във вторник вечерта във връзка със случилото се. То, по думите на британския външен министър Борис Джонсън, е „много притеснително”.
 
Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли настоя съветът да предприеме мерки след „тревожния тест”. Тя го нарече „абсолютно неприемлив” и заяви, че Иран е наивен да си мисли, че САЩ и останалите страни ще повярват на упорито повтаряните твърдения, че оръжията, разработвани от Иран, са само за защита на страната. 

Превод и редакция: БЛИЦ