Премиерът на Ирландия Лео Варадкар приветства постигнатото споразумение между Великобритания и ЕС в петък за Брекзит и го определи като „края на началото“, но предупреди, че Дъблин остава „бдителен“ за предстоящите преговори, предава агенция "Фокус", позовавайки се на AFP.
„Това не е краят, но е краят на началото и ние оставаме напълно ангажирани и бдителни за втората фаза“, заяви той, визирайки следващия кръг от преговорите за Брекзит по бъдещите търговски отношения и транзитния период.

„Ние постигнахме всичко, което искахме в първата фаза от преговорите. Имаме всички уверения и гаранции от Обединеното кралство“, изрази задоволството си Варадкар. Той няма да създава пречки за продължаването на преговорите по следващите теми.

Изказването на Варадкар за „края на началото“ е повторение на знаменитото изказване на Уинстън Чърчил, направено през 1942 година. Тогава войната срещу нацистите в световните океани и на Източния фронт започва да се обръща и на въпрос на репортерите дали това е началото на края, той отговаря, че не би се съгласил с подобно определение, но смята, че е дошъл „краят на началото“.

Припомняме, че по-рано днес Тереза Мей заяви, че официално е постигнато споразумение по сделката за Брекзит. Това тя стори след среща с Жан-Клод Юнкер. Сделката ще гарантира правата на повече от три милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, „според законите, осветени в британските закони и с върховенството на британските съдилища", коментира тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!