Санторини винаги ще бъде водещ избор в списъка на хората с възможни дестинации за почивка. Малкото градче Иа е сред най-скъпите места на гръцкия остров Санторини.


Малка къща на острова от 50 кв. м, която е подходяща за краткосрочно отдаване под наем, може да струва до 600 хил. евро, казва Барбата Данези, която притежава местна компания за недвижими имоти. Само на два километра разстояние сходен имот може да струва около 200 хил. евро и то без тълпите от туристи, допълва Данези.

Високите цени на имотите в Санторини, се дължат на това, че това е най-посещаваният остров в Гърция, известен със снежнобелите си вили, опасно стръмните си кози пътеки и популярните в Инстаграм залези, пише Файненшъл Таймс, цитиран от "Труд".

Тази година туристите на Санторини бяха значително по-малко от обикновено. Приходите от наеми на къщите са по-малко от миналите години. Но собствениците на имоти вярват, че интересът към острова ще се завърне.

“Санторини не е модна дестинация. Той винаги ще бъде водещ избор в списъка на хората с възможни дестинации за почивка, така че щях да съм по-неспокоен, ако се намирах в модна дестинация”, казва Даниел от Торонто, който е собственик на осем имота в Санторини, които отдава под наем на туристи чрез онлайн платформи. Затова той е оптимистично настроен за бъдещето.

На острова са се появили купувачи, които искат да проверят дали собствениците на имоти са склонни да продават на занижени цени. Но всеки, който търси твърде изгодна инвестиция, до момента остава разочарован.

“Имаме купувачи, които искат да видят дали продавачите ще усетят по-голям натиск да намалят цените си. Но не мисля, че това ще се случи”, казва Данае Цакирис, директор на консултантска компания в Атина.