„Ислямска държава“ е издала собствена парична единица, която ще бъде стандарт за търговски транзакции в зоните, които тя контролира в Сирия и Ирак, предаде Voice of America.
„Златният динар“ е тежаща 4,25 грама, 21-каратова златна монета, която ще трябва да замени сирийската лира, иракския динар и американския долар на пазара. „Търговците на петрол са били инструктирани от „Ислямска държава“ са използват новата единица при извършване на сделки в зоните, контролирани от групировката“, съобщиха активисти от сирийската провинция Деир ез Зор. 

„Това е опит на „Ислямска държава“ да получи легитимност. Тя иска да покаже на света, че може да наложи икономиката си на световния пазар“, смята сирийският икономист Хоршид Алика. Местните се страхуват, че използването на златни монети ще предизвика хиперинфлация в местната икономика. „Цените са се повишили много откакто „Ислямска държава“ обяви използването на валутата“, заяви активистът Хусам Ейса.

Според Алика терористите ще се сблъскат с препятствия като нуждата за големи количества злато, за да произвеждат монети. „Ислямска държава“ действа в условията на военна икономика и възможността ѝ да купува злато зависи от териториалното ѝ разширение“, заяви той.