Терористи от "Ислямска държава" са планирали кървав атентат на един от концертите на руската естрадна звезда от български произход Филип Киркоров, информира РБК. Организатори на атаката били членове на спящата клетка на екстремистката организация в Махачкала, които са задържани на 14 октомври.      
Терористите имали намерение да приведат в действие три самоделни взривни устройства по време на концерта на певеца на 6 юли т.г. в Махачкала, разказа източник от Федералната служба за сигурност /ФСС/. Опитът на членовете на ИД на окървавят мероприятието обаче се оказал  неуспешен. Събеседникът на РБК от спецслужбите не уточнява какво точно е спряло терористите. По думите на друг източник, в същия ден главатарят на клетката 30-годишният Хабибула Халдузов наредил на двама свои подчинени /Самир Ибрахимов и Хидирнеби Казуев/ да нападнат служителите на патрулната служба на МВР в градския парк „50 години Октомври“ и да отнемат оръжието им. Въоръжени с ножове и брадви, членовете на ИД се отправили в парка, където започнали да следят двама полицаи. Екстремистите обаче така и не успели да извършат нападението, тъй като на мястото имало много хора.

Миналата събота Халдузов, Казуев, Ибрахимов и още един терорист са били задържани. По данни на специалните служби, всички те са родом от Дагестан. От ФСС допълват, че Халдузов се смята за най-опитан от всички членове на клетката, като той се свързвал с помощта на месинджъра Telegram с бойци от Ислямска държава в Сирия. Всички задържани са работели на различни строителни обекти в Махачкала, те положили по интернет клетва пред главатаря на ИД през юли т.г., пишат агенциите.

Пресата припомня, че терористите активно използват споменатия месинджър за общуване и организиране на атентати. Само преди ден московски съд наложи на Telegram глоба от 800 000 рубли или близо 12 000 евро за отказ да предостави на ФСС ключове за декодиране на съобщенията в месинджъра. „Telegram е удобен за екстремистите, тъй като дава възможност за създаване на секретни чатове с високо ниво на шифроване на предаваната информация“, обясниха от службата за сигурност.

Коментирайки казуса, съветникът на президента по интернет Герман Клименко отбеляза, че терористите могат да използват и други месинджъри, като WhatsApp и Viber. Проблемът с Telegram е в това, че създателят му Павел Дуров отказва да си сътрудничи с властите, като според Клименко тази позиция е „анархична“. Той посочи, че в това отношение WhatsApp и Google проявяват разбиране и водят диалог с контролните структури за общи усилия в борбата с тероризма. YouTube дори блокира определени видео клипове, съгласувано с руските държавни органи, допълни Клименко.

Източник: Монитор