"Ислямска държава" пое отговорност за атаката във френския град Треб, при която нападател взе заложници в супермаркет, уби трима души и рани четирима, съобщава БНР, позовавайки се на "Франс 24". Той беше застрелян от полицията и разпознат като 26-годишния Редуан Лакдим, известен на френските власти с дребни престъпления и притежание на наркотици. Това съобщи вътрешният министър Жерар Колон.
По-рано френският президент Еманюел Макрон коментира нападението след срещата на върха в Брюксел: "Обстоятелствата ни карат да смятаме, че става дума за терористичен акт и аз искам преди всичко да уверя в моята подкрепа тези, които се сблъскаха със случилото се. Прокуратурата в Париж ще даде при първа възможност подробности за началото на разследването".

Европейския съюз изрази своята солидарност с жертвите на терористичното нападение в южния френски град Треб. "Борбата срещу тероризма е трудна и дългосрочна битка. Ние ще я водим и ще я спечелим заедно" - посочи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Хрониката на зловещите събития вече е ясна. Преди обед терористът застрелва смъртоносно шофьор и отвлича колата му, с която се опитва да прегази група полицаи и ранява с огнестрелно оръжие един от тях. Атаката завършва в супермаркет, където нападателят взима още жертви. При щура срещу терориста са ранени трима жандармеристи. Сред тях е и героят на деня - 45- годишен служител на реда, останал в магазина на мястото на заложниците.

Източници от полицията разкриха, че нападателят е от марокански произход и е бил наблюдаван от френското разузнаване за радикализация. Телевизия BFM TV съобщи, че той искал да бъде освободен Салах Абдеслам – един от основните заподозрени за терористичните нападения в Париж през ноември 2015 г. със 130 убити, предаде Ройтерс.

Свидетел на атаката в магазина заявил, че нападателят крещял "Аллах акбар" ("Аллах е велик"), преди да влезе. Други твърдят, че бил въоръжен с няколко вида оръжия. Над 240 души бяха убити във Франция от началото на 2015 г. при атаки на джихадисти или вдъхновени от джихадисти. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ