Правителството на Испания ще помилва хвърлените в затвора каталунски сепаратисти, които бяха главни действащи лица в неуспешния опит за независимост през 2017 г., когато беше организиран референдум за отцепване от Испания. Това обяви испанският премиер Педро Санчес, предават световните осведомителни агенции.

"Утре, воден от този конституционен дух на прошка, ще предложа на кабинета да одобри помилването", каза той по време на реч в Барселона, която беше посрещната с викове за "амнистия" от публиката.

Чрез помилването Санчес цели да намали напрежението в североизточната испанска област и да даде тласък на преговорите между централното правителство и каталунските власти.

Правителството на малцинството на Санчес зависи от гласовете на каталунските сепаратисти за мнозинство в парламента.

Планът е рисков за Санчес, тъй като хвърлените в затвора са ангажирани с отцепването на Каталуния, а помилването е непопулярно в останалата част на Испания.

Дванадесет каталунски политици бяха осъдени на лишаване от свобода до 13 години за ролята им в незаконния референдум за независимост и опита за отцепване на икономически силната северозападна област.

Тогавашният ръководител на регионалното правителство Карлес Пучдемон избяга в чужбина в последния момент.

Населението на Каталуния е разделено на приблизително два равни блока привърженици и противници на независимостта.