Президентът на Русия Владимир Путин е поканил френския си колега на посещение в Москва. Това стана ясно по време на съвместната пресконференция на двамата лидери във Версайския дворец, съобщават медиите в Русия.
Както БЛИЦ съобщи, руският държавен глава пристигна в понеделник на официална визита във Франция. Разговорът между двамата лидери продължи близо 3 часа. След това той продължи в разширен състав под формата на работен обяд.
 
„Каня г-н президента в Русия. Надявам се, че ще може да прекара няколко седмици в Москва”, каза Путин по време на брифинг след срещата си с Макрон.

От думите му стана ясно още, че по време на разговора си двамата не са обсъждали „намесата” на Москва в изборите на други държави.

За сметка на това са обсъдили ситуацията с ядрения проблем на Корейския полуостров и севернокорейската ракетна програма. „Напълно сме решени да търсим съвместни решения на тези проблеми”, заяви руският президент.Той каза още, че с Еманюел Макрон са се договорили  да бъде създадена работна група, която да обсъжда въпросите, свързани с борбата с тероризма.

По време на разговора им Макрон е заявил, че в Сирия е нужно да се намери политическо решение, което би възстановило мира в страната.

„При това има воля в течение на времето да намерим политическо решение, което би позволило да се изкорени тероризмът и да се възстанови мирът в страната”, каза Макрон след разговорите с руския си колега.

Според френския президент използването на химически оръжия в Сирия е „червената линия“, чието прекрачване ще предизвика „незабавен отговор“ от страна на Франция. „Съществува много ясна червена линия от наша страна: използването на химическо оръжие“, подчерта Макрон.


От думите му стана ясно още, че по време на срещата им е била обсъдена и ситуацията със секс малцинствата в Русия и в частност – на територията на Чечня.

Договорено е и двете страни да продължат проектите в научната и космическата област.

„Продължават икономическите проекти, проектите в научната област, проектите за партньорство в аерокосмическата област, енергетиката, които бяха развивани през последните години. И ще следим много внимателно за развитието им”, каза още Макрон.
Той отбеляза, че би искал финансирането на проектите да минава по-гладко. 

В отговор на журналистически въпрос, Путин заяви, че антируските санкции по никакъв начин няма да помогнат ситуацията в Украйна да се нормализира.

По време на преговорите Макрон е подчертал значимостта на Русия в съвременния свят. По думите ми, нито един важен проблем не би могъл да намери решение без участието на Русия.